Museer

Det är inte bara sol och bad som lockar folk till Öland, denna avlånga ö bjuder också på ett rikt historiskt kulturarv som bland annat går att ta del av vid Ölands olika museer. Spännvidden mellan de olika museerna är stor, här visas allt från gamla mopeder till modern konst.

Störlinge Lantbruks & Motormuseum

museum på ÖlandPå Ölands östkust, i den välbevarade gamla radbyn Störlinge, finns sedan 2008 Störlinge Lantbruks & Motormuseum. Här kan fordonsintresserade spendera många timmar bland alla tänkbara motorfordon – och besökande barn brukar stormtrivas. En stor del av utställningen består av traktorer, men även motorcyklar, mopeder och diverse lantbruksmaskiner finns att skåda. Vidare finns det en utställning som visar gamla hushållsattiraljer som TV, radio, kameror och fotografier.

Eftersom detta motormuseum hela tiden fylls på med nya saker så blir varje nytt besök hit en ny upplevelse.

Vida Museum

En knapp mil söder om Borgholm ligger öns flottaste museum. Vida Museum är en 2000 m2 stor byggnad full av konst. I dessa konsthallar visar främst modern konst, från 1960-talet och framåt, och täcker många kategorier inom konst som skulptur, måleri, keramik och glas.

Förutom de många konsthallarna så finns på Vida Museum en stor butik där man har möjlighet att köpa såväl konst som glas och kläder.

I museikaféet äter och dricker man gott och bjuds på hänförande utsikt över Kalmarsund.

Himmelsberga Museum

Himmelsberga är en påminnelse om svunna tider. En dubbel radby i 1700- och 1800-talsmiljö som bjuder besökarna att få en insikt i hur livet på Öland brukade se ut. I hagarna betar allt från göingegetter till gotlandskaniner och ölandshästar. Man har också planterat kulturbetingade växter i trädgårdarna. Detta muesum är alltså egentligen en hel by och har stått öppen för allmänheten på detta vis sedan 1959.

I byn finns också en konsthall, en kaffestuga och en butik.

Gärdslösa Prästgård

Gärdslösa prästgård är en förening på östra Öland som erbjuder såväl tillfälliga konstutställningar av olika slag som övernattning i ljuvlig, gammeldags miljö. Utställningarna varierar hela tiden, varje säsong bjuder på en rad olika utställningar, så varje gång man besöker Öland får man en ny anledning att besöka grandiosa Gärdslösa prästgård.

Ölands Fiskeri och Sjöräddningsmuseum

Kårehamn är en ljuvlig liten fiskehamn på östra Öland. Detta läge har använts av människor i många hundra år och utöver fiskhandel finns här ett litet kafé, en badplats, samt Ölands Fiskeri och Sjöräddningsmuseum.