Sevärdheter

Öland bjuder på många sevärdheter koncentrerade till en relativt liten yta vilket gör ön perfekt för den upplevelsesugna turisten.

Borgholms slott

Det är från detta gamla 1100-talsslott som staden Borgholm har fått sitt namn. Slottsruinerna ligger söder om Borgholms stad, mitt över Stora Alvaret, och lämnar få oberörda. Idag kan man besöka dess museum, följa med på en guidad tur eller njuta av konserter och andra evenemang inom de nästan tusenåriga väggarna.

Solliden

Solliden är den gamla drottningen Victorias byggprojekt – ett semesterhus som stod klart för inflyttning år 1906. Denna vackra byggnad går helt i italiensk stil med putsat tegel och italiensk marmor. Solliden byggdes som en sommarbostad åt drottningen själv, men är idag hela kungafamiljens främsta semesterparadis. Under sommaren kan allmänheten besöka Sollidens vackra park och trädgård.

Ölands Stora Alvar och Möckelmossen

sevärdheter på ÖlandMycket av Ölands yta består av alvarmark (ofruktbar jord – kalkhällar, orkidéängar, kala hällmarker och grunda alvsjöar) och många olika mindre alvar finns att besöka över hela ön. Det största alvaret finns dock på södra Öland och täcker en yta på fyra mil i bredd och en mil i längd, vilket gör det till inte bara Sveriges största alvar, utan faktiskt hela världens. Ölands Stora alvar finns med som listan över världsarv och är ett måste att uppleva under Ölandsbesöket, man får känslan av att ha kommit till ett sagoland.

Möckelmossen är Stora alvarets största sjö med en vattenyta som varierar kraftigt mellan årstiderna, dock finns här vatten under årets alla månader.

Fyren Långe Jan

Denna fyr är med sina 42 meter inte bara Ölands högsta, utan hela Sveriges, och belägen på Ölands sydligaste udde. Denna gedigna gamla fyr byggdes år 1785. Genom åren har den moderniserats flertalet gånger och år 1948 blev den elektrifierad. När man besöker fyren, som idag drivs automatiskt, kan man klättra upp för de 197 trappstegen för att beundra utsikten som spänner över nästan hela södra Öland. Här finns även ett litet museum och en restaurang.

Fyren Långe Erik

På nordligaste Öland finns denna 32 meter höga fyr som stått och blinkat sedan 1845. Under sommarmånaderna kan man besöka fyren, klättra upp de 28 meterna till utkiksposten och beundra utsikten som förmodligen är Ölands vackraste.

Trollskogen

På nordöstra Öland finns Trollskogen som består av gamla träd på upp till 200 års ålder. Formerna som de gamla tallarna har antagit liknar på pricken träden i de klassiska trollsagorna, därav skogens namn. I Trollskogens naturreservat finns också historiska kvarlämningar, från sedan länge svunna tider, som ännu spär på den trolska stämningen.